Autoritățile din Iran anunță procese publice pentru 2.000 de protestatari. Reacții internaționale în lanț
Sistemul judiciar iranian a anunțat că va organiza procese publice pentru până la 1 000 de persoane reținute în timpul protestelor recente numai în Teheran – și pentru alte peste o mie de persoane în afara capitalei – în timp ce îngrijorarea internațională a crescut în legătură cu răspunsul Iranului la protestele care au început cu moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după arestarea sa.
Oamenii care au ieșit în stradă după moartea lui Masha Amini vor fi judecați
Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a declarat șocat de numărul de protestatari nevinovați care au fost arestați ilegal și violent. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a anunțat deja că va cere Uniunii Europene să sancționeze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) ca organizație teroristă.
Între timp, Canada a anunțat o a patra rundă de sancțiuni împotriva unor înalți oficiali iranieni și a agenților săi de aplicare a legii, pe care Canada îi acuză că au participat la reprimarea și arestarea protestatarilor neînarmați.
Cele mai recente semne de sprijin extern pentru protestele iraniene conduse de femei și studenți au venit în timp ce sute de oameni au semnat o petiție internă prin care se cerea ca reporterii care au contribuit la dezvăluirea poveștii lui Mahsa Amini să fie eliberați din detenție.
Serviciile de securitate au dezlănțuit o reprimare dură a protestelor, în mare parte pașnice, în care au fost ucise cel puțin 253 de persoane, inclusiv 34 de iranieni sub 18 ani, potrivit unei organizații pentru drepturile omului. Mai multe mii de persoane au fost arestate, multe dintre ele fiind duse în centre de detenție speciale ale IRGC.
Cu toate acestea, elita iraniană rămâne divizată între cei care doresc să trateze protestele doar ca pe produsul unei conspirații străine bine puse la punct și cei care spun că tulburările, aflate acum în a șasea săptămână, dezvăluie probleme profunde ale societății iraniene, inclusiv o presă oficială neîncrezătoare și asmuțită, care îi face pe tinerii iranieni dependenți de canalele occidentale prin satelit.
Autoritățile vor să îi pedepsească pe cei care au înfruntat sistemul
Principala agenție de știri de stat IRNA a raportat că 1.000 de protestatari reținuți au jucat un „rol central” în tulburări. Fiecare dintre ei urmează să fie judecat singur pentru „acțiuni subversive”, inclusiv agresarea gărzilor de securitate, incendierea proprietății publice și alte acuzații.
„Cei care intenționează să înfrunte și să submineze regimul sunt dependenți de străini și vor fi pedepsiți în conformitate cu standardele legale”, a declarat șeful sistemului judiciar iranian, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, indicând că unii protestatari vor fi acuzați de colaborare cu guverne străine.
Ejei a afirmat că procurorii au încercat să facă diferența între iranienii furioși – care au căutat doar să își descarce nemulțumirile pe străzi – și cei care au vrut să dea jos Republica Islamică.
„Chiar și în rândul agitatorilor, ar trebui clarificat cine avea intenția de a înfrunta sistemul și de a-l răsturna”, a spus el.